Skip to main content

Kružna ekonomija – ključna za razvoj održivog poslovanja u proizvodnim kompanijama

Najveći izazov sustav gospodarenja otpadom

U sklopu #StartDialog ciklusa online panela, u organizaciji platforme THE GREEN HUB, održana je rasprava pod nazivom „Izazovi održivog poslovanja u proizvodnim kompanijama“. Pod moderatorskim vodstvom direktorice agencije Dialog komunikacije Marine Čulić Fischer, u panel diskusiji sudjelovali su Ivana Petričević (Fortenova grupa/Jamnica plus), Matija Hlebar (Podravka), Vesna Petrović (Folder) i Tihana Veljačić (THE GREEN HUB, Ditch Plastic Croatia).

Pred okupljenim sudionicima raspravljalo se o novo usvojenom Zakonu o gospodarenju otpadom koji sadrži i Direktivu o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš, kružnoj ekonomiji kao ekonomiji budućnosti u kojoj je važna uloga države, proizvođača i potrošača, a navedeni su i primjeri dobre prakse.

Ivana Petričević istaknula je da Forteova grupa godinama prilagođava svoje proizvodne procese kako bi doprinijeli smanjenju plastike koja se stavlja na tržište. Tako je na tržištu od 2021. godina dostupna prirodna i mineralna voda Jana u 100 postotnoj recikliranoj boci, a trenutno razvijaju i sustav proizvodnje čepova koji nisu napravljeni od plastičnog materijala. Kao najveće izazove s kojima se Podravka, kao hrvatska prehrambena kompanija susreće, Matija Hlebar naveo je postojeću infrastrukturu gospodarenja otpadom, gdje se vide pomaci kroz izgradnju kompostana, te nepostojanje alternativnih rješenja za određene vrste ambalaže ponajviše one višeslojne. Od primjera dobre prakse naveo je sunčanu elektranu koju je Podravka pustila u rad prošle godine u tvornici za preradu voća u Varaždinu te najavio kako je u pripremi puštanje novih elektrana u proizvodnim tvornicama dječje hrane, začina i mesa.

Vesna Petrović iz tvrtke FOLDER istaknula je pomak s linearne na kružnu ekonomiju koja se prvenstveno očituje u razlici da su do sada proizvodnja proizvoda i njegova potrošnja bile dvije odvojene jedinice. U kružnoj ekonomiji stvari se bitno mijenjaju jer je gospodarenje otpadom direktno povezano s proizvodnjom proizvoda te onaj koji stavlja proizvod na tržište mora razmišljati i o tome kako će se on upotrebljavati i reciklirati, od kojih materijala će biti napravljen te o njegovoj trajnosti.

“Kada pričamo o budućnosti kružne ekonomije u Hrvatske, potrebna je promjena u svijesti potrošača i odmak od throw away kulture. Zato je potrebna edukacija potrošača da mijenjaju svoje potrošačke navike i nagrađuju kompanije koje ulažu napore da svoje poslovne i proizvodne procese učine održivijima i manje štetnim za okoliš i zajednicu u kojoj djeluju. Srećom, dolaze nove generacije potrošača koji su te stavke jako bitne te će se kompanije neminovno morati prilagoditi novim zahtjevima i potrebama potrošača. Također, ovo je izvrsna prilika za kompanije da se nametnutu kao predvodnici pozitivnih promjena i motiviraju druge kompanije na djelovanje u tom smjeru.”– izjavila je Tihana Veljačić, suosnivačica platforme THE GREEN HUB i pokretačica inicijative Ditch Plastic Croatia.

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici.
Prihvaćam kolačiće
Odbijam kolačiće
Pravila privatnosti