Skip to main content

Zaklada Friedrich Ebert postaje Eko zeleni ured

Gradska uprava Grada Makarske postaje Eko zeleni ured

Ured Zaklade Friedrich Ebert za Hrvatsku i Sloveniju postao je Eko zeleni ured prema načelima održivosti platforme THE GREEN HUB

U uredu je uveden niz održivih praksi, poput korištenja uredskog bicikla za obavljanje poslova u gradu, pravilo sortiranje otpada, korištenje ekoloških sredstava za čišćenje te biorazgradivih materijala, korištenje papirnatih umjesto plastičnih radnih materijala, te svjesno i savjesno printanje publikacija s naglaskom na  smanjenje papira. Uz navedeno, zaposlenice Zaklade rade i na smanjenju potrošnje energije u uredskim prostorijama kao i emisije CO2 koristeći ekološki prihvatljive prijevozne opcije, poput uredskog bicikla, javnog prijevoza i dijeljenja prijevoza za odlazak na događaje izvan Zagreba. Prilikom organizacije događaja, vode računa da su vegetarijanske i riblje opcije jednako zastupljene kao mesne opcije te svjesno djeluju na smanjenju bacanja hrane tijekom provedbe događanja.

Nakon analize zatečenog stanja i davanja konkretnih preporuka i mjera za provođenje programa Eko zeleni ured, predstavnice platforme THE GREEN HUB održale su dvije edukacije svih zaposlenica o održivom poslovanju.

 

Povodom provedbe programa Eko zelenog ureda direktorica dr. Sonja Schirmbeck je izjavila:

“Mi smo njemačka socijaldemokratska zaklada koja već duže vremena u Hrvatskoj i Sloveniji u suradnji s našim partnerskim organizacijama provodi aktivnosti o građanskoj energiji, energetskom siromaštvu, kružnom gospodarstvu, održivoj mobilnosti te energetskim zakonima. Svjesni smo da se naše djelovanje mora temeljiti na načelima socio-ekološke transformacije, što uključuje, primjerice, mobilnost s manjim ekološkim otiskom i smanjenje CO2. Stoga pozorno biramo ponuditelje koji mogu zadovoljiti ove kriterije. Nažalost, u Hrvatskoj to još uvijek nije moguće ostvariti u svim segmentima – no očekujemo da će se i ovdje ubrzo povećati lepeza usluga koja se temelji na održivim praksama. Vjerujemo da kao institucija koja se konceptualno i sadržajno bavi pitanjima održivosti, svojim načinom poslovanja možemo biti primjer dobre prakse.”

Suosnivačica platforme THE GREEN HUB i pokretačica inicijative Ditch Plastic Croatia Tihana Veljačić dodala je: “Drago mi je što su se djelatnice istaknute zaklade kao što je Friedrich Ebert odlučile za provedbu našeg programa. Nadam se da će njihov primjer pratiti i druge organizacije te da ćemo svi zajedno doprinijeti pomacima u osvješćivanju o važnosti promjena u načinu poslovanja i ponašanja kada je u pitanju zaštita okoliša.  Suradnju sa zakladom smatram iznimno uspješnom jer je riječ o organizaciji koja je jako osviještena o okolišnim problemima i važnosti održivosti kada je poslovanje u pitanju.”.

 

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje iskustvo na našoj web stranici.
Prihvaćam kolačiće
Odbijam kolačiće
Pravila privatnosti